Yılbaşı hazırlıkları tamam! 🎄⛄
Dekorasyondan hediyelere; sunum hazırlıklarından ambiansa her şey hazır elbette. Çam ağaçları en güzel yerini aldı evlerde, hediye paketleri de öyle. Geyikler, mumlar, noel babalar, kıpkırmızı yılbaşı süsleri, yastıklar… Aklınıza gelebilecek daha niceleri köşesine çekildi yılbaşı kutlamalarını bekliyor. Elbette yılbaşı sofraları hazırlıkları da tamam. Geriye kalan tek şey yılbaşı menüsünü belirlemek. 🍴
Gece uzun olacak; bu nedenle menü için seçeceğiniz tarifleri iyi belirleyin. Hem doyurucu, hem besleyici hem de göz dolduran türden olmalı ikramlarınız. Ağır tariflerden kaçınmanız gerek ki konuklarınız gece boyu huzursuz olmasınlar. Titizlikle araştırdık ve kusursuz bir yılbaşı menüsü nasıl olmalı sizin için hazırladık.
Aperatifler:
Ana yemeğe geçiş sürecinin sabırsızlığı ve ana yemekten sonra gece içinde karnı acıkacak konuklar düşünülerek zengin bir aperatif menünüz olmalı. Kanepelerinizi ve atıştırmalıklarınızı hazırlarken et yiyenler ve yemeyenler için farklı tarifler hazırlamayı unutmayın.
Sandviç ekmeği, peynir, zeytin ezmesi, zeytin, envai çeşit peynir, salam ve jambonla onlarca farklı kombinasyon deneyebilirsiniz. 🍢🍡
Sıcak Başlangıçlar:
Havaların soğuğunu göz önüne alarak konuklarınızın içini ısıtmak için yılbaşına yaraşır çorba tarifleri seçmeye özen gösterin. Günlük hayatta tercih ettiğiniz kış çorbalarından ziyade bu özel günün ağırlığına yakışacak özel tarifler tercih edin. Bal kabağı çorbası, tarihi bir lezzet olan kuşkonmaz çorbası, patates çorbası ya da brokoli çorbası gibi naif lezzetler aklınızda bulunsun. Yılbaşı konseptine çokça yakışan ve birbirinden farklı pek çok tarifi olan bal kabağı çorbası tarifinin denenmiş ve gurmelerce onaylanmış en son tarifini de yazımızın sonunda bulabilirsiniz. 🍲
Ara Sıcaklar:
Çoğu zaman yapılan bu büyük hataya düşmeyin ve ara sıcakları adına yakışacak şekilde ‘sıcak’ olarak servis edin. Evet, kızartılmış ürünler bu bölümde yer almalı. Klasiklerden vazgeçmeyin, çünkü bu tarifler herkesin damak tadına hitap edecektir. Peynirli sigara böreği, paçanga böreği, avcı böreği, sosis kızartması, patates kızartması, misket köfte gibi pratik geçiş ikramlarını konuklarınızı ana yemeğe hazırlayacak ancak tıkamayacak şekilde ayarlayarak servis etmelisiniz. 🍟
Salatalar&Mezeler:
Menünüzdeki soğukları yani salata ve mezeleri hazırlarken içeceklerinizi destekleyecek şekilde seçmeye özen gösterin. Ana yemeğin en güzel arkadaşı yeşil salatanızı mevsim sebzelerinden cömertçe kullanarak hazırlayın. Tane mısır ya da bebe mısırla destekleyerek hoş bir tat elde edebilirsiniz.
Meze seçimlerinde de yine yılbaşı menüsünün ağırlığını kaldıracak, ana yemeğin lezzetini destekleyecek ikram seçimleri yapılmalı. Her sofranın jokeri patates püresi, yaprak veya lahana sarması, denizlerin en lezzetli otu deniz börülcesi, -et yemeyen konuklar düşünülerek- kereviz, enginar gibi hafif, doyurucu, besleyici sebzeler seçimleriniz arasında olsun. 🍅 🍆
Ana Yemek:
İsterseniz farklı et çeşitlerinden azar azar isterseniz yılbaşının tek kişilik dev kadrosu hindi tercih edebilirsiniz, tamamen konuklarınızın damak tadına ve sizin tercihinize kalıyor.
Gösterişli, doyurucu bir hindi dolmasına hiçbir konuğunuz hayır demeyecektir elbette. Mühim olan hindiyi dolduracağınız iç pilavın lezzeti aslında. Kuş üzümü, künar, kestane, tane karabiber gibi iddialı lezzetlerden kaçmayın.
Klasik bir hindi dolma dışında et severlere ıspanak ve kuşkonmaz ile lezzetlendirilmiş antrikot; patates püresi ile desteklenmiş biftek sarma; sosu cömertçe kullanılmış tavuk piccata; deniz mahsulü seven konuklarınıza ise mantarla harmanlanmış karides güveç servisi yapabilirsiniz. Tabii et tercih etmeyen konuklarınızı da düşünerek ıspanaklı, patatesli borani; sebzeli krep yahut soslu sebze güveç tarifleri tercih edebilirsiniz.
Menünüzde iç pilav yoksa bir çeşit pilav eklemeyi unutmayın! Pilavınızı sadelikten kurtulması için kavrulmuş kuskusla harmanlayarak demlerseniz hem görsel bir şölen hem de harika bir tereyağı lezzeti elde etmiş olursunuz. Daha alışılmışın dışında bir pilav arayanlara önerimiz ise meyhane pilavı olacaktır. Ayrıca menünüze bir diğer joker olan makarnayı da soğuk salata şeklinde eklemeyi unutmayın. 🍗 🍖 🍤
Tatlı Bir Son:
Elbette böyle eğlenceli bir ziyafetin sonu tatlı bir sonla olmalı. Bunun için seçeceğiniz tatlının kalitesini yüksek tutun. Bal kabağı çorbası tercih ettiyseniz kalan kabakları da değerlendirebilmek adına bal kabağı turtası deneyebilirsiniz. Yahut yılbaşı gecelerinin eğlencesi kestanenin lezzetinden faydalanarak kestaneli güzel bir yaş pasta… Geçtiğimiz yılların favorisi tatlı trileçe de tercihleriniz arasında olabilir. Ağır tatlılardan hoşlanmayan konuklarınız için tatlı jokeri meyve salatasını da unutmayın! 🍨 🍦 🍰
Hangi tarifi seçerseniz seçin içine sevginizi katın! Konuklarınıza servis yapacağınız anın hayali ile yapacağınız yemeklerin lezzeti inanın bambaşka olacak! Tüm bu tarifler arasındaki favorimiz bal kabağı çorbasının tarifini de paylaşmayı unutmadık.
Sevdiklerinizle birlikte geçireceğiniz mutlu bir yılbaşı dileriz 🙂
Bal Kabağı Çorbası Tarifi
Malzemeler (4 kişilik):
750 gr. Balkabağı
1 büyük adet kuru soğan
1 yemek kaşığı dolusu tereyağı (15 gr)
5 su bardağı tavuk veya sebze suyu
1 adet patates
1 adet yıldız anason
2 yemek kaşığı krema
2 tutam tuz
2 tutam karabiber
1/3 muskatın rendesi
Yapılışı:
Bal kabağının çekirdeklerini alın ve kabuğunu soyun. Kabaca doğrayın.
Soğan ve patatesi soyup kabaca doğrayın.
1 yemek kaşığı tereyağını tencerede eritin. Soğanı ekleyip 1 – 2 dakika çevirin.Balkabağı ve patatesi ekleyip 1 – 2 dakika daha çevirin.
Tavuk veya sebze suyunu, yıldız anasonu ve muskat rendesini ilave edin. Tuz ve karabiberle baharatlandırın.
Kapağını kapatıp, sebzeler pişene kadar pişirin.
Piştikten sonra ateşten alın , anasonu içinden çıkarın. Blendırdan geçirin.
2 yemek kaşığı kremayı ekleyerek tekrar karıştırın.
Servis Önerisi:
İsterseniz üzerine küçük bir kaşık krema koyarak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun! 👌